perjantai 20. joulukuuta 2013

Vanhemmuuden vaikeus

Tässä kun pojan kanssa olen kotona ja pääasiassa vastuussa hoidosta, tulee usein mietittyä kasvatuksellisia asioita, väistämättäkin. Kuulemani mukaan lapsen kasvatus on yksi vaikeimmista asioista elämässä ja olen kyllä samaa mieltä.

Alkuraskauden neuvolakäynnillä puhuttiin kasvatuksesta ja omien sekä miehen kasvatuksesta. Mitä haluaisi muuttaa/tehdä toisin ja mitkä on sellaisia mitä haluaa siirtää omalle lapselleen. Tulihan siinä raskauden aikana pohdittua jonkin verran, varsinkin niitä juttuja mitä meidän lapsi ei ainakaan saa tehdä.. Mutta kyllä se vain niin on, että kaikkia asioita ei mitenkään kykene etukäteen päättämään, vaan välillä on pakko toimia tilanteen mukaan. Kaikella on aina puolensa ja itse olenkin taipuvainen miettimään asioita joka kantilta, jolloin päätöksenteko tuntuu vaikealta ja yleensä päädynkin aina väärään ratkaisuun :D (yritys ja erehdys!)
     Eetuhan nyt on vasta vajaan vuoden eli ihan vielä ei ole kyse niin 'mustavalkoisista' asioista kuten vaikkapa kotiintuloajoista ja viikkorahasta. Mutta se siitä tekeekin erityisen vaikeaa. Pitää miettiä että jos annan pojan vaikkapa hakata lelulla pöytää, kun siitä tulee niin kiva ääni ja naurattaa, niin tarkoittaako se sitä että isompanakin tehdään samallalailla ja hajotetaan huonekaluja? Tai jos annan leikkiä ruualla pöydässä niin tuleeko se olemaan samanlaista vielä monen vuoden päästäkin? Eli toisin sanoen mihin pitää vetää raja?

Ei kyllä kuulu aiheeseen, mutta olipa yks päivä pihalla kiva ilma :)
Arjessa tulee jatkuvasti vastaan tilanteita missä täytyy miettiä oman reaktion/käytöksen seurauksia. En kyllä tiedä haittaako näin pienen kanssa jos aina ei toimita saman periaatteen mukaan, mutta vähintääkin pian täytyy olla johdonmukainen ja kärsivällinen vanhempi, joka jaksaa selittää miksi toimitaan niinkuin toimitaan. Suurimpana haasteena juuri tällä hetkellä on kielletyt asiat. Ei saa mennä koiranruokakipolle, ei saa mennä takan luukulle kun on valkia, ei saa koskea äidin kännykkään tai läppäriin jne. Mitä saa ja mitä ei saa tehdä? 

Oma toiminta vaikuttaa eniten lapsen toimintaan. Jos luen ruokapöydässä kirjaa, siitä helposti tulee tapa lapsellekin. He kun ottavat oppia vanhemmiltaan, ja muilta ihmisiltä. Omia tottumuksia voi olla vaikea muuttaa. Minä esimerkiksi haluaisin että pojasta tulisi liikunnallinen, mutta mistä se innostus hänelle tulee jos itse makaan kaiket päivät sohvalla? Niinpä. 
     Myös yhteiskunnan, ulkopuolisten paine pelottaa, ainakin minua. Neuvolassa lapsen kasvua ja kehitystä seurataan ja heti kun vähän poikkeat keskiverrosta, otetaan silmätikuksi (mikä on toisaalta hyvä, mutta välillä ärsyttävää). Koko ajan tehdään tutkimuksia, kuinka paljon lapsen kasvatus vaikuttaa elämään aikuisena. Pienillä asioilla on suuria seurauksia, ja siksikin tulee mietittyä välillä oman toimintansa seuraksia ihan liian pitkälle. Mielestäni vanhemmille laitetaan aivan liikaa paineita, koska kukaan ei vaan ole täydellinen. Kannattaa siis vain valita ne omat juttunsa ja toimia niiden mukaan :) 

Leikki-hetki omassa huoneessa

Vaikeaa, hankalaa, pää räjähtää! Itse yritän vain tehdä päätöksen, olla johdonmukainen ja ajatella maalaisjärjellä. Ja yritän olla vaatimatta liikoja, vetämättä liikaa rajoja, mutta silti tarpeeksi. Antaa lapsen olla lapsi. Yksi vanhemmuuden tehtävistä on tuottaa lapsille pettymyksiä, iän mukaisia sellaisia. Ja antaa rakkautta <3 Nämä asiat mielessä pitäen yritän mieheni kanssa kasvattaa pojastamme yhteiskuntakelpoisen ihmisen. Tsemppiä vaan muillekin tähän urakkaan! :D

2 kommenttia:

  1. Järkeviä sanoja puhut ystäväiseni! Että tsemppiä vain sinnekkin. :) eiköhän niistä ihan kunnollisia tuu kun käytetään maalaisjärkeä. ;)

    Niin on poika ja pojan huone sävysävyyn viimeisessä kuvassa. :) ja kiitos silkkisen tarjoajalle <3

    VastaaPoista
  2. Näitä asioita väistämättä jokainen vanhempi pohtii, toivoen että parhaansa tekeminen riittää :) Eiköhän ne ihan ihmisiksi kasva :P

    ole hyvä vaan, kyllähän sitä ystävää täytyy aina joskus hemmotella ;) Kiitos itsellesi päivän piristyksestä!

    VastaaPoista