sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Ikuinen riesa

Kun olin yläasteella, ihoni alkoi kuivua. Ensin käsitaipeeni, sitten kasvoni. En tehnyt asialle mitään ja ihottuma paheni tietysti pikkuhiljaa. Sitten äiti vei minut lääkärille ja sain ohjeet ihon rasvaamiseen. Nooo, ei tilanne siitä juuri parantunut. Kesäisin ihottuma parani, talvisin tuli takaisin.

Pikkuhiljaa ihottuma alkoi levitä, jalkoihin, kaulaan, selkään. Nykyään ihottumaa tulee joka paikkaan, korvanlehtiä ja sormia myöden. Välillä se on pahempi, välillä parempi. Kortisoni on ollut ystäväni (ja viholliseni) jo melkein 10 vuotta. Perusvoiteista mikään ei auta, kutiaminen vain lisääntyy.

Pahimmat ajat ovat olleet 2005 loppuvuodesta, jolloin en pystynyt edes jalkaani suoristamaan kun polvitaipeista kinnasi iho niin lujasti. Sitten menin yksityiselle lääkärille, otin itseäni niskasta kiinni ja aloin hoitaa ihoani. Lisäksi raskauden aikana kasvoihini tuli yhtäkkiä todella paha ihottuma, tai en tiedä mikä se oli.. Mutta siitäkin selvittiin. Nyt kasvoni alkavat olla taas pahassa kunnossa eikä mikään tunnu auttavan.

Vuosi sitten

Tänään, tuo toinen silmä..

Inhoan tätä ihottumaa. Vihaan atooppista ihoani. Joka paikkaa kutisee, kiristää, sattuu, ahdistaa. Pitää rasvata, ei tee mieli käydä suihkussa kun se kuivattaa, ei voi käyttää juuri meikkiä.. Valivali. Voisitko atooppinen ihottuma kadota?

Eniten minua kuitenkin häiritsee se, että Eetulla on myös atooppinen iho. Nyt se on hyvässä kunnossa joka-aamuisen ja -iltaisen rasvaamisen ansiosta, mutta pari kuukautta sitten kaulan alue oli tosi pahana ja poikaa selvästi häiritsi. Onnea oli hyvä lääkäri. Minä todellakin toivon, että pojan ihottuma ei pahene, ettei hänelle tulisi ongelmia sen kanssa. 

Voisihan minulla joku pahempikin vaiva olla ja suurimman osan aikaa ihottumani pysyy suhteellisen hyvin ruodussa. Tällaisina hetkinä vain ahdistaa ihan hirveästi. Nukahtaminen kestää kun kutittaa eikä pysty olemaan paikallaan ja tietysti tämä vaikuttaa mielialaankin..

Noh, ei kai auta muuta kuin mennä suihkuun, länträtä sentin kerros rasvaa naamaan ja kaivautua peiton alle toivomaan että ihottuma olisi aamulla hävinnyt. Miten te muut atoopikot saatte ihonne pysymään hyvänä, miten pärjäätte tämän kanssa?

7 kommenttia:

 1. Mulla ihan samat ongelmat. Bemetson on mun taivaan lahja. Pyydä lekurilta siihen resepti. Tai sitten bemetson K. joka on antibiotti rasva, ite käytin sitä 2vuotta pari kolme kertaa viikossa ja sit lekuri sano ku hain reseptille lisää että täähän on antibiotti rasvaa :D Ja joo, mulla tuntuu kanssa että perusvoiteet vaan pahentaa kutinaa. Nyt käytän punasa apobasea ja olen alkanut suihkusaippuan sijaan pesemään itseni myöskin sillä rasvalla. Suihkun jälkeen välitön rasvaus. Ja niin työhöntulotarkastuksessa mut todettiin työkyvyttömäks mun huonon ihon takia. Se siitä työpaikasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Onpa hassua että ihon takia et kelpaa töihin.. :o

   Poista
  2. Juu, ei kelpaa keittiötyöhön, kun käsissä on niin huono iho :/

   Poista
 2. Meillä on vanhimmalla tytöllä atooppinen iho, kaikki mahdolliset allergiat ja asiat ollaan käyty läpi mutta ainut asia jossa huomaan ihon muuttuvan on ilmaston kylmeneminen. Iho oli pitkän aikaan hyvä mutta nyt taas alkanut kuivamaan. Meillä auttaa tytöllä puhtaalle iholle eli kylvyn jälkeen ceralan plus rasva ja satunnaisesti sibicort jos näyttää että kutina on kova. Tollaset ovat kyllä harvinaisen ärsyttäviä vaikka sitä ei itsellään olisikaan!

  VastaaPoista
 3. Pärjätty on rasvaamisella ja rasvaamisella ja taas rasvaamisella. Sain myös ihotautilääkäriltä ohjeen pestä kädet (joissa siis mulla ihottumaa) rasvalla. Ei siis saippualla, eikä myöskään pelkällä vedellä, vaan rasvalla. Tää on ainaki mulla auttanut tosi paljon.

  Eli mulla on 1) rasva, jolla pesen kädet (ja sillä vois pestä myös koko kropan hiuksia myöden), 2) kortison-voide, jota käytän kuuriluontoisesti (3 vkoa kortisonia ja 2 vkoa taukoa) ja 3) toooosi rasvainen perusvoide, jota laitan kortisontauoilla.

  Mullakaan ei kesä aikana ole ollut ongelmia ihon kanssa, mutta eilen taas illalla raavin käteni melkein verille :( Lisäksi mulla on vuoden verran ollut jalanpohjassa kummallinen kuiva kohta, joka on pikku hiljaa laajentunut. Sain siihen vielä toista kortisonia, joka on käsiin tarkoitettua kortisonia vahvempaa... Eli tällä hetkellä käytössä neljä eri rasvaa :)

  VastaaPoista
 4. Pakko kirjoittaa, kun kokemusta omassa lähipiirissä! Atooppista ihoa ei periaatteessa ole olemassakaan. Jos on kuiva iho, siihen yleensä löytyy syy jostain ruoka-aineesta. Useimmiten vilja!!! Suosittelen sydämen pohjasta asti koittamaan viljatobta ruoka Valiota pari vkoa. Yleens ihottuma häviää muutamassa päivässä, riippuen miten paha Se on. Kun olet ollut ilman pari vkoa esimerkiksi, niin sitte koitat syödä taas viljoja ja katsot miten kehosi reagoi. Näin on paras tapa selvittää, sopiiko jokin ruoka-aine. Ne allergiatestir ei aina pidä paikkansa, varsinkaan jos on viljajerkkyys, niun harvemmin Se testeist näkyy! Ja kun kerroit että lapsellasi on myös oireita, vahvistuu epäilys, että Se olisi viljaherkkyys. Se nimittäin on tosi perinnöllistä!!! Kannattaa kokeilla - ei siinä ainakaan mitään menetä:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allergiatesteissä ei tosiaan näy mitään. Ja kyllähän sitä voi ihminen olla herkkä monellekin jutulle, esim. mulla kissankarvat kutittaa ihoa, mutta en ole allerginen kuitenkaan. Saattaa siis olla että jonkinlaista yliherkkyyttä on viljoille :) Pakko kuitenkin myöntää, että en kyllä jaksa ruveta viljattomalle, koska se tuntuu hirveän hankalalta, ja kyllä siinä menettää, kaikki ne hyvät viljatuotteet ;) Mutta pidän tämän mielessä jos joskus tulee totaalikyllästyminen tähän ihon kuntoon, nyt se on nimittäin taas parempi!

   Poista